Raamatun, Israelin ja Inkerin viikko

22.08.2023 – 27.08.2023

Monipuolinen viikko Raamatun, Israelin ja Inkerin asioiden äärellä kutsuu Oronmyllylle. Kunkin päivän pääpuhuja käsittelee elämäänsä vaikuttanutta löytöä, elämystä, kokemusta tai henkilöä ja kertoo työstään. Puheiden lomassa rukousta ja musiikkia, iltaseuroja ja leppoisaa yhdessäoloa.

Viikon aiheita mm. Raamatun ja Israelin puolesta; Koitsanlahdesta Golgatalle; Israel ‒ mediamme kuuma peruna; Työkokemuksia Kauko-idästä; Inkeri, kovia kokenut sisaremme; Siionin tähden en voi vaieta; Mitä Israelin siunaaminen on?, Yö väistyy, kirkas aamu koittaa.

Viikon varrella mukana mm. Risto Auvinen, Reijo Blummendahl, Kristiina Häikiö, Kristiina Wiley, Leo Meller,  Reijo Telaranta, Hannu Takkula, Erkki Lemetyinen, Hannu Taipale, Marja Rantanen, Petteri Tiainen ja Pentti Holi.

Viikonloppuun vahvaa antia tuovat raamatunopettajat Olli Seppänen ja Erkki Jokinen teemoinaan Jumalan liitot ja Jumalan valtakunta, esillä myös ajankohtaista asiaa Suomen ja Euroopan nykytilanteesta.

Musiikista vastaavat Välimäki sisters ja Leena Juppala, Jarmot eli Jarmo Majamaa ja Jarmo Pippola, Elisa Solasaari ja Oron Gospel sekä Matti Turunen.

Lämpimästi tervetuloa Oronmyllylle Parikkalaan.

Ohjelma:

13.00 Tulokahvit
14.00 Tervetuloa! Pentti Holi, Petteri Tiainen, Reijo Telaranta, Välimäki Sisters & Leena
14.30 Raamatun ja Israelin puolesta, Risto Auvinen
15.30 Rukousta yksin, kaksin, yhdessä, Reijo Telaranta, tapahtuman muusikot
17.00 Päivällinen
18.30 Iltaseurat: Tule ja katso – Suuren Opettajan pienet oppilaat, Pentti Holi, Petteri Tiainen, Risto Auvinen, muusikot
Mahdollisuus keskusteluun ja esirukoukseen.
20.00–22.00 Iltapala ja saunat

8.00 Aamiainen
9.00 Päivän avaus, Petteri Tiainen
9.30 Polkuni Koitsanlahdesta Golgatalle, Pentti Holi
10.00 Israel suomalaisen median kuuma peruna, Hannu Taipale
11.00 Lounas
12.00 Sydämeni laulu, Raamattuluento, Reijo Blummendahl
Työkokemuksia Kauko-idästä ja lähempääkin
14.00 Kahvi
14.45 Herra opeta meitä rukoilemaan
Rukousta yksin, kaksin, yhdessä, Reijo Telaranta ja tapahtuman muusikot
17.00 Päivällinen
18.30 Iltaseurat, Inkerin ihme –Tosin on sinun voimasi vähäinen, mutta… Erkki Lemetyinen, Reijo Blummendahl, Kristiina Häikiö, tapahtuman muusikot
Mahdollisuus keskusteluun ja esirukoukseen.
20.00–22.00 Iltapala ja sauna

8.00 Aamiainen
9.00 Päivän avaus, Kristiina Wiley
9.30 Jerusalemista Galileaan, Pentti Holi
10.00 Inkeri, kovia kokenut sisaremme, Kristiina Häikiö
11.00 Lounas
12.00 ”Yö väistyy, kirkas aamu koittaa.” Leo Meller,
Ensio Lehtonen, lasten ja Israelin ystävä
14.00 Kahvi
15.00 Syvyydestä minä huudan sinua Herra, Reijo Telaranta, tapahtuman muusikot
17.00 Päivällinen
18.30 Iltaseurat, ”Miten uskoa ja elää Jeesuksen paluun lähestyessä” Leo Meller, Kristiina Wiley, Välimäki Sisters
Mahdollisuus keskusteluun ja esirukoukseen.
20.00–22.00 Iltapala ja saunat

8.00 Aamiainen
9.00 Päivän avaus, Hannu Taipale
9.30 Jaffan ja Kesarean kautta maan ääriin, Pentti Holi
10.00 Israelin siunaaminen – mitä se on? Marja Rantanen
11.00 Lounas
12.00 Jeesuksen rakkaus voitti pelkoni, Kristiina Wiley, Ovi avautui Israeliin
14.00 Kahvi
14.30 Liiton olemus ja liitto Abrahamin kanssa, Olli Seppänen
15.30 Hyvä on ihmisen olla, veli kun veljen löytää … musiikkia, rukousta, Reijo Telaranta
17.00 Sapatin vastaanotto: laulua, siunauksia ja juhla-ateria, Hannu ja Ulla Taipale, Jarmot
19.15 Ilon ilta – Shabbat shalom, Erkki Jokinen, Kristiina Wiley, tapahtuman osanottajat ja muusikot
20.15–22.00 Iltapala ja saunat

8.00 Aamiainen
9.00 Päivän avaus, Pentti Holi ja tapahtuman muusikot
9.15 ”Olkaa pyhät” – Jumalan valtakunta Vanhassa ja Uudessa testamentissa, Erkki Jokinen
10.00 Liitto Mooseksen (Israelin) kanssa, Olli Seppänen
11.00 Lounas
12.00 Jumalan valtakunta tulee – nostakaa päänne, Erkki Jokinen
13.00 Liitto Daavidin kanssa ja uusi liitto, Olli Seppänen
14.00 Kahvi
15.00 Rukousta, ylistystä, kiitosvirsiä, Reijo Telaranta, ja tapahtuman muusikot
17.00 Päivällinen
18.30 Iltaseurat, Menkää siis – minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti, Olli Seppänen, Erkki Jokinen, Hannu Takkula, tapahtuman muusikot
Mahdollisuus keskusteluun ja esirukoukseen
20.00–22.00 Iltapala ja saunat, kirkko ja alttari avoin

8.00 Aamiainen
9.00 Messu Oronmyllyn Jyväkirkossa, liturgia Erkki Lemetyinen, saarna Erkki Jokinen kanttori Elisa Solasaari, ehtoollisen jaossa avustaa Petteri Tiainen ja Urho Koski. Oron gospel
10.30 Eurooppa myrskyn kourissa – mikä neuvoksi, Hannu Takkula
11.00 Suomi Läntisen Euroopan etuvartiossa, Olli Seppänen
12.00 Lounas ja kahvit
13.00 Israel-juhla, ”Hän pitää siitä huolta kuin paimen laumastaan”, Olli Seppänen, Erkki Jokinen, Hannu Takkula, Petteri Tiainen, Oron gospel
päätösrukous ja – siunaus, Pentti Holi

Reijo Telaranta, talousneuvos, on toiminut toimittajana ja päätoimittajana. Eläkkeelle hän jäi Kotimaa-konsernin toimitusjohtajan tehtävästä v. 2005. Hän oli kahdeksan vuotta kirkolliskokouksen jäsen ja osallistui useiden kirkon valio-kuntien ja komiteoiden työskentelyyn. Reijo oli mukana aloittamassa Helsingin Agricolan kirkossa Tuomasmessua ja toimi kymmenen vuotta sen puheenjohtajana. Hän oli pitkään myös Hengen uudistus kirkossamme ry:n puheenjohtaja sekä Perheniemen opiston hallituksen puheenjohtaja. Reijo on tullut tutuksi myös ohjelmistaan Radio Deissä, Patmos-radiossa ja TV7:ssä. Hän asuu Sastamalassa, missä hän viettää vaimonsa Kaijan sekä monien kotieläinten kanssa rauhallista maalaiselämää. Oron päivillä Reijo on johdattele-massa osanottajia yhteiseen rukoukseen.

Risto Auvinen, teol. tri, Suomen Karmel-yhdistyksen toiminnanjohtaja. Hän on toiminut pastorina Korsossa Vantaalla ja vuodesta 2017 lähtien Heinolassa. Risto toimi useita vuosia Karmel-yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana. Hänen vaimonsa Ursula toimii kanttorina Heinolan seurakunnassa. Riston otteissa on juurevaa raamatullisuutta ja rohkeutta tarttua uusiin haasteisiin. Hän haluaa kutsua ja valmentaa uskovia Israel-ystävyystoimintaan. Hän on Oronmyllyllä mukana myös heinäkuussa Karmel-yhdistyksen israelilaisen kulttuurin viikolla.

Reijo Blommendahl – ”Sahalinin Pavarotti”, on kotoisin Helsingistä. Äiti kuljetti lapsiaan hengellisiin tilaisuuksiin ja Reijo tuli uskoon 14-vuotiaana. Hän opiskeli raamattukoulussa mm. Englannissa ja toimi nuorisotyön-tekijänä Helsingin Lähetysseurakunnassa sekä saarnaajana Ruotsissa Boråsin suomalaisessa seurakunnassa ja Suomessa kiertävänä evankelistana. Helena-vaimon kanssa he palvelivat lähetystyössä Japanissa yli 35 vuotta. Sieltä työ ulottui myös Venäjän vankiloihin Sahalinilla. Niistä vuosista kertoo kirja Tehtävä Sahalinilla. Nykyisin Blommendahlit käyvät puhujamatkoilla Suomessa ja ulkomailla. Reijo pitää myös eri yhtyeiden kanssa musiikillisia Ilosanomaa sanoin ja sävelin -tilaisuuksia. Hän on julkaissut neljä musiikkiäänitettä.

 Kristiina Häikiö, valt.tri, on ollut Neuvostoliitossa (myöhemmin Venäjällä ja Virossa) asuvien inkeriläisten kanssa tekemisissä vuodesta 1989 alkaen sekä vapaa-ajalla että työtehtävissä. Hän toimi konsulina Pietarissa vv. 2009–2013. Hän on Pietarin Pyhän Marian seurakunnan jäsen. Jäätyään eläkkeelle ulkoministeriöstä vuonna 2015 hän väitteli tohtoriksi inkeriläisten paluumuutosta.

Leo Meller on tunnustusluterilainen toimittaja, kustantaja, Patmos-lähetyssäätiön perustaja ja johtaja vuoteen 2010 asti sekä Radio Patmoksen aloittaja ja päätoimittaja. Ensio Lehtonen valitsi ja koulutti Mellerin kustannusyhtiö Kuvan ja Sanan johtajaksi, Kipinä-lehden ja Lasten Kuvalehden päätoimittajaksi ja raamatun-opettajaksi. Vuonna 1971 Meller perusti Patmos-lähetyssäätiön, jonka erityiskohteina ovat Israel ja vainotut kristityt suljetuissa maissa. Mellerin työn tavaramerkki on aina ollut velkavapaan työn johtaminen. Hänen vaimonsa Päivyt (os. Rajamäki) on viulutaiteilija ja Sibelius-Akatemian lehtori. Leon yhteydet Oronmyllyyn juontuvat 1960-luvulle saakka.

Marja Rantanen valmistui lääketieteen tohtoriksi Ranskassa. Hän on Patmos-lähetyssäätiön lääkintälähetysjohtaja sekä Kuva ja Sana
-kustannusyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Marja on lähtenyt aina vaikeimmille lähetyskentille sisällissotien, maanjäristysten ja saastealueiden keskelle. Hänestä onkin sanottu: ”Marja menee sinne, minne muut eivät uskalla.” Hän on työskennellyt kehitys-aputehtävissä kolmessa maanosassa. Viime vuodet hänen työnsä on ollut tienraivausta lähetystyöntekijöille ja lääkärintyö on jäänyt taka-alalle. Oron päivillä hän puhuu mm. siitä, mitä Israelin siunaaminen on käytännössä.

 Kristiina Wiley tuli uskoon 19-vuotiaana Lähetysnuorissa ja helluntaiseurakunnassa. Hän oli 3,5 vuotta Itävallassa Missionuorten (YWAM) slaavilaistyössä. Sen jälkeen hän opiskeli Helsingin yliopistossa venäjän kielen maisteriksi ja opetti englantia eri asteilla peruskoulusta Metropolia-ammattikouluun. Hän organisoi ja veti usean vuoden ajan One Wayn evankelioimisryhmiä Pietariin ja Karjalaan ja siirtyi v. 2012 järjestön kokoaikaiseksi työntekijäksi. Marraskuussa 2015 Kristiina lähti One Wayn lähettämänä Israeliin, missä hän toimii naisten ja pakolaisten turvakodin vastaavana ja opiskelee Raamattua Bar Ilanin yliopistossa.

 Olli Seppänen teki työuransa Ilmavoimissa Karjalan lennostossa Rissalassa hävittäjälentäjänä ja ilmataisteluopettajana. Sotilasarvoltaan hän on kapteeni. Viimeiset palvelusvuodet hän toimi Ilmasotakoulun korkeakoulu-osastolla operaatiotaidon ja taktiikan opettajana ja henkilökunnan jatkokursseilla. Vuodesta 2010 hän on toiminut raamatunopettajana Kansan Raamattuseurassa. Olli asuu vaimonsa Johannan kanssa Kuopiossa. Heillä on neljä lasta ja kuusi lastenlasta. Historia on ollut Ollin kiinnostuksen kohde lapsesta asti. Viime vuosina hän on keskittynyt Israelin ja Suomen sotahistoriaan. Hän yhdistää raamatunopetuksensa maailmanhistoriaan ja tuo esille sitä, mitä Raamatun tapahtumat puhuvat tämän päivän ihmisille.

 Erkki Jokinen on pastori, kirjailija ja luontokuvaaja. Hän vierailee eri puolilla Suomea opettamassa ja käyttää paljon aikaa hiljaisuuteen ja rukoukseen. Erkki asui perheineen Venäjällä vv. 1996–2000 Keltossa Pietarin lähellä ja toimi kouluttajana Inkerin kirkon koulutuskeskuksessa. Suomeen palattuaan hän toimi Helsingin seurakuntayhtymässä venäjän-kielisen työn pastorina sekä Kauniaisten Raamattuopistossa maahan-muuttajatyön aloittajana ja pastorina. Hän on toiminut myös pastorina Orivedellä, Hämeenkyrössä ja Kankaanpäässä. Erkin esikoisteos Idänkohtaus perustuu hänen kokemuksiinsa Venäjällä. Kirja voitti Vuoden kristillinen kirja -kilpailun v. 2005, ja hänen teoksensa Muukalainen oli niin ikään kilpailun finalisti v. 2011.

Hannu Takkula, kasvatustieteiden tohtori ja Euroopan tilintarkastus-tuomioistuimen jäsen, on syntyisin Kainuusta. Hän toimi luokan-opettajana Lapissa ja tuli jo nuorena vedetyksi mukaan politiikkaan Keskustapuolueen riveihin. Hannu on ollut useamman kauden kansanedustajana ja europarlamentaarikkona. Hän on ollut aktiivinen myös hengellisen työn ja kulttuurin saralla ja toiminut mm. freelance-toimittajana, laulanut Tampereen oopperakuorossa ja toiminut Suomen lentopalloliiton varapuheenjohtajana. Hannu on julkaissut useita kirjoja, artikkeleita ja äänitteitä. Hän on pidetty luennoitsija ja puhuja myös hengellisissä tilaisuuksissa. Hänellä on läheiset yhteydet Israeliin.

Erkki Lemetyinen on legendaarinen Parikkalan kirkkoherra ja Imatran rovastikunnan lääninrovasti emeritus. Hän on vetänyt kymmeniä ryhmiä Israeliin. Hänet on valittu useaan kertaan Parikkalan suosituimmaksi henkilöksi. Hän on siis Mr. Parikkala. Erkki on vieraillut ahkerasti myös rajan takana inkeriläisten seurakunnissa, usein toimittamassa jumalanpalveluksia. Erkki oli tunnetun Inkerin kirkon johtajan Maria Kajavan henkilökohtainen ystävä.

Hannu Taipale on toiminut kansa- ja peruskoulunopettajana sekä tutkijana (aiheina mm. television vaikutus lasten sanavarastoon, televisio yliopisto-opetuksessa, opettajien lisäkoulutus ja kymppiluokan vaikuttavuus). Hannu on toiminut aktiivisesti Israel-ystävyysjärjestöissä vuodesta 1980 lähtien, viimeiset 25 vuotta Karmel-yhdistyksessä, myös sen hallituksessa. Hannu on järjestänyt vaimonsa Ullan kanssa sapatin viettoon ja sapattiateriaan liittyvää koulutusta.

Päivien musiikista vastaavat:
Jarmot eli Jarmo Majamaa ja Jarmo Pippola ovat sitä mieltä, että israelilaisissa lauluissa parasta ovat Raamatusta nousevat lyhyet tekstit. Israelilainen musiikki on kaunista, moni-ilmeistä, henkeä ja sielua hoitavaa, Jumalaa ylistävää ja Jumalan sanaan sitoutunutta. Mollivoittoiset laulut ovat usein helmiä, joissa soi kaipuu Elävän Veden lähteille, ne johdattavat ylistämään Jumalaa. Jarmo Pippolan säveltämässä ja sanoittamassa laulussa Siionin ikävä on hämmästyttävän aito israelilainen henki. Yksinkertainen on kaunista. Duurilauluissa taas on iloa ja ylistystä, vapautta ja voittovoimaa.

Välimäki Sisters: Pirkko Välimäki teki työuransa pankki- ja kiinteistöalalla, Terttu Välimäki on filosofian maisteri ja kielten opettaja. Tamperelaiset sisarukset saivat rakkauden musiikkiin perintönä lapsuudenkodista, mistä jäivät mieleen lukuisat hengelliset sävelmät. Äiti tuuditteli usein tyttäriään kauniilla lauluilla, kuten Sydämellä Jeesuksen. Pirkko ja Terttu liittyivät Harjun nuorten kuoroon, jota 1950-luvulla johti pastori Simo Talvitie. Hän ehdotti, että he voisivat laulaa kaksinkin. Monien kannustuksesta sisarukset päättivät kustantaa ensimmäisen cd-levynsä vuonna 1997. Heidän äänitteitään on myyty lähes 20 000 kappaletta. Kaksikolla riittää energiaa myös muuhun, he ovat järjestäneet ryhmä-matkoja esimerkiksi Oronmyllyn patikkaviikoille ja tapahtumiin. Myös Raamattu ja Israel -tapahtumiin he ovat antaneet hyvän laulupanoksen.

 Leena Juppala aloitti pianonsoiton kuusivuotiaana Hämeenlinnan musiikkiopistossa Aino Kurki-Suonion oppilaana. Opetus oli kasvattavaa ja innostavaa, ja Raamatun sana oli siinä luontevasti mukana. Opiskelua elävöittivät kotikonsertit ja musiikkiopiston oppilaskonsertit Raatihuoneella. Innokkaan pikkupianistin tie kulki myöhemmin Sibelius-Akatemiaan ja diplomi- ja pianonsoitonopettajan tutkintoon sekä pariksi vuodeksi jatko-opintoihin Wienin musiikkikorkeakouluun. Elämäntyönsä Leena on tehnyt pianonsoiton lehtorina Tampereen Konservatoriossa.

Matti Turunen on kanttori ja oopperalaulaja, basso. Hän valmistui Sibelius-Akatemian kirkkomusiikki-linjalta. Matti hoitaa Joensuun ev.lut. seurakunnan kanttorin virkaa ja on toiminut sivutoimisena opettajana lukuisissa laitoksissa. Laulua hän opiskelee Jaakko Ryhäsen johdolla. Hän on esiintynyt solistina Kansallis-oopperan ja Savonlinnan oopperajuhlien tuotannoissa sekä lukuisten orkesterien kanssa. Hänet on nähty mm. Seppä Högmanin roolissa Joonas Kokkosen oopperassa Viimeiset kiusaukset ja Viulunsoittaja katolla -musikaalin Tevjenä. Matti on johtanut useita kuoroja ja yhtyeitä. Keväällä 2020 hän juonsi suosittua Radiokirkkokuoro-ohjelmaa Radio Deissä. Hän on julkaissut soololevyt Kairos-live 2018, Matti ja ystävä ja Lauluja itärajalta. Hän on antanut arvokkaan panoksen Oron musiikille esiintyjänä ja opettajana.

Elisa Solasaari toimi aiemmin Parikkalan seurakunnan kanttorina. Parin viime vuoden ajan hän on työskennellyt erityisluokan-opettajana. Elisa on asunut perheineen Parikkalassa noin kymmenen vuotta, ja Oronmylly on tullut tutuksi. OroGospelia hän on harjoituttanut tämän vuoden alusta lähtien.

OroGospel on 8–12 laulajan ryhmä, joka perustettiin kolmisen vuotta sitten rikastuttamaan Oron tapahtumia. Ryhmä on esiintynyt myös lähiseurakunnissa. Ohjelmistossa on tuttuja ja uudempiakin gospel-lauluja 2–4 äänisinä sovituksina. Laulajat tulevat Punkaharju-Parikkala-Simpele-Ruokolahti-alueelta.

Oronmyllyn isäntä ja tapahtuman puuhamies:

 Oron uusi johtaja Petteri Tiainen on kotoisin Parikkalasta, Uukuniemen Tiaisia. Perheeseen kuuluu vaimo ja neljä lasta. Oronmylly on tullut ”Petulle” tutuksi lapsuudesta lähtien. Lastenleirit, partioleirit, nuorten tapahtumat ja rippikoululeirit siellä ovat olleet hänelle merkittäviä kristittynä kasvamisessa. Ratkaisevin tapahtuma oli nuorten uuden vuoden leiri 1989, jolla Petu antoi elämänsä Jeesuksen haltuun. Petteri on perheineen ollut Lähetysyhdistys Kylväjän työssä Etu-Aasiassa lähes kuusi vuotta, ja myöhemmin hän on toiminut oman työalueensa esimiehenä Kylväjissä. Petteri ja hänen puolisonsa ovat palvelleet eri seurakunnissa, esim. nuoriso- ja lapsityössä Kemijärvellä ja Kangasalla leirikodin isäntänä, toiminta-keskuksen johtajana. Kokemusta on karttunut myös myynti-edustajana, yrittäjänä ja vakuutusyhtiön työntekijänä. Työtä Orolla Petteri linjaa näin: ”Oronmyllyn tulee olla paikka, missä Jumalan sana on esillä häpeilemättä. Olkoon Oro majatalo, jonne jokainen kulkija on lämpimästi tervetullut, jossa rikkinäiset, sairaat, elämän kolhimat ihmiset kohtaavat kaltaisensa ja armollisen Vapahtajan.”

 Oron toimiston ja keittiön henkilökunta sekä muu palvelus- ja talkooväki on tapahtuman sujumisen, hengen ja tunneilmaston kannalta aivan avainasemassa.

 Pentti Holi, rovasti, Israel-opas ja tapahtuman puuhamies toivottaa sinut yhdessä Oron väen kanssa sydämellisesti tervetulleeksi Raamatun, Israelin ja Inkerin viikolle:

 Baruch haba! – Siunattu olkoon tulosi!

 

 

Hinnat:

Täysihoito 5 vrk ti–su: 411€-551€/hlö majoituksesta riippuen, hinta sis. sapattiaterian. Sapattiateria erikseen: 28€
Vuorokausi: 80–120 €/hlö (sis. majoituksen, ruuat ja ohjelman) + perjantaina 11 € sapattiaterialisä tapahtumaan osallistujille. Hinnat omin liinavaattein, liinavaatesetti vuokrattavissa, 12 €.
Tiedustelut ja ilmoittautumiset:
 p. 0400 793 441 – arkisin klo 10–14 tai sähköpostilla toimisto@oronmylly.fi
Voit ilmoittautua myös netissä: www.oronmylly.fi/tapahtumat 

Varaa paikkasi 3.8. mennessä.

Yhteistyössä:

Kansan Raamattuseuran logo

Viimeinen ilmoittautumispäivä: 13.08.2023